Coraz częściej zwracamy uwagę na to, czy żywność, którą spożywamy, jest ekologiczna. Jest to spowodowane rosnącą świadomością społeczeństwa. W dzisiejszych czasach ogromną różnicę można wyczuć, porównując produkty ze sklepowych półek. Do niektórych dodawane są na potęgę chemiczne dodatki i wspomagacze smaku, sztuczne barwniki czy aromaty. Z kolei naturalne i wytwarzane tradycyjnie produkty mają smak ”jak dawniej” i są po prostu zdrowsze. Ale czym właściwie ekologiczna żywność różni się od tej konwencjonalnej?

Naturalny smak

Produkty ekologiczne są poddawane takim procesom, aby nie zatracić ich naturalnego smaku. Wyraźną różnicę czuć, próbując żywność wysoko przetworzoną, a następnie zestawiając ją z tą ekologiczną. Naturalne produkty nie mają dodatkowej zawartości soli, cukru, sztucznych i szkodliwych dodatków. Nie gromadzą się w nich m.in. azotany, azotyny, a ich kolor nie jest zmieniony poprzez barwniki. Mają nie tylko lepszy smak, ale także zapach i wygląd. Ekologiczne owoce i warzywa z reguły mają intensywniejszy aromat i są wyraźniejsze w smaku. Dzięki temu osoby regularnie je kupujące bardziej cieszą się smaczniejszymi potrawami, których nie trzeba dodatkowo przyprawiać.

Zdrowie na talerzu

Dzięki ekologicznej żywności jesteśmy po prostu pewni tego, co spożywamy. Jest to spowodowane faktem, że produkty ekologiczne muszą spełniać rygorystyczne kryteria narzucane przez Unię Europejską. W związku z tym nie stosuje się na nich sztucznych nawozów oraz pestycydów, które są zmorą wielu upraw konwencjonalnych i psują smak oraz jakość żywności. W przypadku ekologicznych upraw korzysta się jedynie z naturalnych metod nawożenia ziemi, natomiast do karmienia zwierząt używa się specjalnej paszy. Zwierzęta znajdują się w lepszych dla nich warunkach i nie są leczone za pomocą antybiotyków, niezwykle szkodliwych dla ludzi.

Udowodniono, że pozyskiwana w taki sposób żywność jest bogatsza w minerały i składniki odżywcze, dzięki czemu jesteśmy w stanie dostarczyć sobie z jej pomocą więcej witamin do organizmu. Wszystko to wpływa na podniesienie się samopoczucia i większą produktywność w ciągu dnia.

Produkty ekologiczne mają niezaprzeczalnie wiele zalet i różnią się od tych masowo sprzedawanych w supermarketach. Wpływają dobrze na nasze zdrowie i są produkowane w kontrolowanych warunkach. Dobrze jest samemu ich spróbować i ocenić ten naturalny smak. Większość osób po sięgnięciu po ekologiczną żywność nie chce już wracać do tej, którą spożywali wcześniej. Mimo że takie warzywa, owoce, jaja czy mięso są nieco droższe, opłaca się je wybierać i na stałe włączyć do diety własnej oraz całej rodziny.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com