Żyjemy w czasach, w których modne stało się zdrowe życie – uprawianie sportu, unikanie używek i zdrowe odżywianie się stały się czymś pożądanym i czymś, co każdy człowiek stara się praktykować. Należy powiedzieć, że to bardzo dobre zjawisko, zwłaszcza, że na nasze społeczeństwo i tak składa się już zbyt duża liczba ludzi odżywiających się niezdrowo, a w efekcie często otyłych czy cierpiących na różnego rodzaju choroby ściśle związane właśnie z trybem bycia. Dziś popularne stały się tez produkty oznaczone napisami BIO czy EKO – przyciągają do siebie samą nazwą, choć często niewiele mają wspólnego z tym, z czym się utożsamiając. Czym zatem tak naprawdę są produkty ekologiczne i jak rozróżnić te prawdziwe od tych, które są takie tylko z nazwy?

Czym są i jak powstają produkty ekologiczne?

Produktem ekologicznym nazywamy wszystko to, co wyprodukowane zostało przy pełnym przestrzeganiu zasad rolnictwa ekologicznego. W skrócie więc żywność ekologiczna powstaje na bazie ekologicznych metod produkcji, w związku z czym do jej produkcji nie są stosowane żadne składniki pochodzenia chemicznego. Dzięki temu produkty tego typu cechują się naturalnością oraz dobrym smakiem – widać to zresztą już po samym wyglądzie, który często bywa… mniej atrakcyjny od produktów bez oznaczenia zielonego listka.

Produkty ekologiczne nie zawierają żadnych sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów, polepszaczy zapachu. Są dokładnie takie, jakie występują w swojej naturalnej formie. Dlatego też często są też nieco droższe.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Z uwagi na zastosowane międzynarodowe normy związane z oznaczeniem prawdziwych produktów ekologicznych, istnieje kilka sposobów na to, żeby szybko określić, czy dany produkt rzeczywiście takim jest. Aby to zrobić należy:

  • sprawdzić, czy zawiera odpowiednie oznaczenie – na produkcie ekologicznym znaleźć możemy przede wszystkim tak zwany Eko Liść stanowiący unijne logo oznaczające tego typu artykuły; często znajdziemy tam też symbol CE oznaczający przyjazność zdrowiu, a także środowisku naturalnemu; na samym opakowaniu zazwyczaj odszukać możemy symbol recyklingu;
  • zobaczyć na tablicy, skąd pochodzi – zazwyczaj miejsce pochodzenia jest albo na tabliczce z ceną, albo na etykiecie; producenci żywności EKO są zobowiązani do podania dokładnego adresu, spod którego pochodzi dany produkt spożywczy;
  • upewnić się, że etykieta należy do produktu – niestety, ludzie często bywają złośliwi, a na półce z produktami EKO często lądują te pochodzące z innego miejsca, nie mające nic wspólnego z ekologią; dlatego zadbajmy o to, żeby przyjrzeć się dokładnie etykiecie;
Background obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com